Cand vorbim despre importanta continutului in strategia de SEO, tendinta este de a directiona atentia spre continutul textual si adesea trecem cu vederea existenta altor tipuri de continut, cum ar fi imagini, care pot genera o cantitate semnificativa de trafic. Imaginile si infografiile au o importanta deosebita in designul web, fiind un instrument vizual foarte puternic. 

Cautarea universala a Google cuprinde adesea imaginile de pe pagina cu rezultate (SERP) si, in multe cazuri, ele apar in partea de sus, intercalate cu primele rezultate ale cautarii. Prin urmare, nu este o problema triviala, deoarece poate facilita faptul ca site-ul nostru este gasit si vizitat.

Cat de importante sunt imaginile

Poate ca nu v-ati gandit deloc, dar imaginile au o mare putere: pot genera o multime de trafic pentru site-ul dvs. sau pentru magazinul online. Daca optimizati corect fotografiile pe care le includeti in pagina dvs., acestea vor aparea bine pozitionate printre rezultatele cautarilor bazate pe imagini (de exemplu, Google Images) si, prin urmare, articolul in care ati inserat aceste imagini va primi o un numar mai mare de vizite.

Suna bine? Acum, trebuie doar sa invatati cum puteti optimiza imaginile pentru a obtine trafic pentru web prin intermediul motoarelor de cautare. E mult mai simplu decat credeti, odata ce tineti cont de aceste trucuri.

Ce se intampla daca imaginile pe care le folosesc pe site-ul meu nu sunt ale mele, ci preluate din alte surse? Ce se intampla cu imaginile duplicate?

In primul rand, trebuie sa fim cinstiti si sa ne asiguram ca avem permisiunea de a folosi imagini pentru a le incorpora pe site-ul nostru.

Pe de alta parte, spre deosebire de rezultatele web, aici imaginile duplicate nu reprezinta o problema in sine in cadrul pozitionarii. Cautarea imaginilor Google va avea, in general, o versiune a unei imagini care va avea un rating mai mare decat celelalte, dar nu inseamna ca acesta intotdeauna acorda prioritate originalului, insa este posibil ca o imagine a carei sursa sa nu fie originala, dar este mai bine optimizata, sa obtina obtine o pozitie mai buna in clasament.

De ce ar trebui sa optimizati SEO-ul imaginilor?

Pozitionarea web a unei pagini nu se bazeaza doar pe continutul publicat, ci si pe imagini. De fapt, una dintre cele mai usoare cai de a optimiza continutul unui site este sa va concentrati asupra imaginilor.

Majoritatea paginilor pe care le cunoastem contin imagini, indiferent daca sunt fotografii, logo-uri sau ilustratii. Prin intermediul unor retusari simple putem incerca sa crestem rangul unei pagini web si apoi sa obtinem un numar mai mare de vizitatori.

Cea mai importanta parte in optimizarea imaginilor SEO se bazeaza pe faptul ca motoarele de cautare identifica textul intr-o pagina fara probleme, dar acelasi lucru nu se intampla si cu imaginile. In principiu, motoarele de cautare pot vedea o imagine, chiar au abilitatea de a recunoaste imaginile in termeni de pixeli, dar nu pot evalua continutul exclusiv pe baza imaginii.

Desi este adevarat ca Google face tot posibilul pentru a profita de imaginile care apar pe web, este totusi o realitate care are nevoie de ajutorul nostru. In ceea ce priveste pozitionarea web si optimizarea imaginilor SEO, atributul ALT obtine cea mai mare relevanta; este textul alternativ afisat in cazul in care imaginea nu poate fi afisata ca urmare a unei erori in browser, a unei conexiuni lente sau a unui cititor de ecran. Acest atribut nu este util doar pentru vizitatorii care acceseaza site-ul, ci si pentru motoarele de cautare.

Cum optimizam imaginile SEO

O imagine face cat o mie de cuvinte si, departe de ceea ce va puteti gandi, fotografiile si imaginile sunt cu adevarat importante pentru pozitionarea site-ului in ansamblu.

Pentru a va oferi o idee, imaginile reprezinta produsul dintr-un magazin: ele reprezinta vitrina in care, daca facem clientul sa intre, atunci vom avea ocazia sa explicam cat de bun este produsul nostru si descriem cele mai remarcabile caracteristici. De ce trebuie sa tineti cont atunci cand realizati seo-ul imaginilor:

Greutatea fisierului imagine

Este esential sa optimizati greutatea imaginilor inainte de a le incarca pe serverul dvs., deoarece acestea vor afecta timpul de incarcare al paginii in care ati introdus imaginea respectiva. Aceasta greutate va depinde de dimensiunile imaginii (incercati sa nu depasiti 1280 de pixeli) si calitatea acesteia. Ar trebui sa incercati sa comprimati imaginea cat mai mult posibil, dar fara a pierde calitatea excesiva. Gasiti echilibrul dintre greutate si calitate. Aveti programe cum ar fi RIOT sau instrumente online precum Web Resizer pe care le puteti utiliza in acest scop.

Ce format este potrivit pentru a optimiza o imagine?

Cele mai recomandate formate pentru imagini sunt PNG si JPG.

PNG (Portable Network Graphics). Este un format care pastreaza o gama foarte larga de culori (bitmap), ceea ce inseamna ca acesta continua sa mentina o calitate optima. Acest format este foarte recomandat pentru imagini vectoriale, cum ar fi: logo-uri, icoane, infographics etc.

Un alt format recomandat, in special pentru fisierele vectoriale, cum ar fi logo-urile si pictogramele, este SVG: ele mentin calitatea imaginii si sunt scalabile pentru toate rezolutiile.

JPEG (Joint Photographic Expert Group) este numele unui comitet de experti care au creat un standard de comprimare si codare pentru fisiere si imagini statice. Pe langa o metoda de comprimare, este cel mai obisnuit format de imagine, potrivit Wikipedia.

Acest format este recomandat pentru fotografii.

Numele fisierului

Un nume adecvat in fisierul imagine ofera indicii despre continutul acestuia. Incercati ca acest nume sa contina cuvantul cheie pe care doriti sa-l pozitionati si o descriere buna a ceea ce este reprezentat in imagine. Fiti concisi, folositi litere mici, nu folositi accente sau simboluri speciale si separati cuvintele cu cratime.

Deci, uitati nume precum “DSC_0008.jpg”, “imagen0037.png”, “Sintitulo.gif” sau asemanatoare si pariati pe ceva de genul “optimizari seo.jpg”. In acest fel, codul HTML al imaginii dvs. va arata astfel:

<img src = “http://www.dominio.com/imagenes/optimizari-seo.jpg” alt = “” />

Imagini originale

Ori de cate ori este posibil, incercati sa utilizati imagini realizate de dvs. Lui Google ii place continutul original si este mai usor ca o imagine sa urce site-ul in rezultatele cautarii fiind unica, decat daca este o copie a sutelor de mii de existente. Daca adaugati calitate si atentie la acest lucru, va contribui la cresterea relevantei si popularitatii.

Text alternativ (ALT) este fundamental

Fiecare imagine trebuie sa aiba textul alternativ corespunzator. Nu numai ca este util pentru motoarele de cautare, dar si pentru utilizatorii cu probleme de vedere. In plus, textul va aparea pe ecran daca, din anumite motive (conexiune lenta, o eroare, utilizarea cititorului de ecran), imaginea nu este afisata. Trebuie sa includeti un cuvant cheie corespunzator imaginii.

Atunci cand o persoana vede o imagine a unui caine care joaca, ea stie imediat ce se intampla in fotografie: un caine se joaca. Cu toate acestea, motoarele de cautare nu au aceasta abilitate foarte umana de a recunoaste continutul unei fotografii si de a o intelege. Prin urmare, trebuie sa fiti cel care ajuta motoarele de cautare, prin “Alt Text”, sa inteleaga imaginile site-ului dvs. 

Textul “Alt Text” sau textul alternativ este, prin urmare, textul pe care motoarele de cautare il  utilizeaza pentru a intelege imaginile, in plus, ele sunt cuvintele care vor fi afisate in locul imaginii cand nu se pot incarca.

Ce ar trebui sa puneti aici? Foarte simplu, pur si simplu o scurta descriere a imaginii cu cuvinte cheie care va intereseaza sa va pozitionati. De exemplu, in cazul fotografiei presupuse a cainelui despre care am vorbit mai devreme, un exemplu de alt text ar fi ceva de genul “caine care alearga”, daca pentru pagina dvs. vreti sa va concentrati pe ceva mai general; sau “ciobanesc german” daca va intereseaza sa va pozitionati pentru aceste cuvinte mai concrete.

Cum sa optimizati corect atributul ALT

Avem, 2 reguli foarte simple pentru a optimiza textul alternativ al imaginilor.

Primul este ca in imaginea principala sau proeminenta WordPress trebuie sa apara cuvantul cheie al articolului pe care dorim sa il pozitionam.

Descrierea este o cheia pentru a reduce rata de respingere

In teorie, nu exista o relatie directa intre descriere si pozitionarea in motoarele de cautare.

Cu toate acestea, aici trebuie sa tinem seama de acel echilibru despre care vorbim mereu intre scris si crearea de pagini pentru a ne pozitiona in motoarele de cautare si pentru a ne gandi la clientii nostri. Acum este timpul sa ne gandim la client.

Cum poate afecta introducerea unei descrieri pentru o imagine pozitionarea dvs.? Rata de respingere!

Sa ne punem in pielea unei persoane care a cautat un termen si intra pe pagina noastra, in mod normal, inainte de a citi cu atentie intregul continut, vom examina rapid intreaga pagina a site-ului nostru pentru a incerca sa afle daca acest lucru o intereseaza sau nu.

Aici intra in joc legendele imaginilor. Impreuna cu titlurile, legenda unei imagini este una dintre etichetele care se evidentiaza si, prin urmare, este mai usor de citit la prima vedere. Este sansa dvs. sa ii spuneti vizitatorului ca aveti ceea ce cauta din primul moment; astfel incat sa puteti evita ca, dupa o scurta privire, sa faca clic pe butonul “back” al browserului dvs. pentru a reveni la pagina de cautare si pentru a parasi pagina, facand sa creasca rata de respingere.

Imagini consistente si de calitate

Este esential sa existe o relatie intre imaginile care insotesc un text si continutul textului insusi. In caz contrar, atunci cand utilizatorul cauta continut, daca nu exista coerenta intre imaginile pe care le gaseste si conceptul pe care il cauta, nu va fi relevant.

Pe de alta parte, in masura in care putem, trebuie sa alegem imagini originale si de calitate. Daca nu avem timp sau resurse pentru a crea propriile noastre imagini, este interesant sa pariem pe modificarea imaginilor pentru a le oferi o atingere corporativa, diferita de modul in care o utilizeaza altii.

Graficul deschis este important pentru SEO

Graficul deschis este o eticheta cod HTML care este utilizata atunci cand partajati un continut in retelele sociale, apare o imagine asociata. Are acest aspect in html: <meta property = “og: image” content = “https://website.com/image-name.jpg” />. Avand configurarea etichetelor Open graph, asigurati-va ca de fiecare data cand trimiteti articolul dvs., va aparea imaginea asociata.

Metadate Exif (Exchangeable image file format)

Este vorba despre informatiile obtinute din fotografii sau imagini realizate cu o camera foto. Printre metadatele care pot fi incluse sunt tipul camerei folosite, coordonatele geografice, numele autorului, titlul imaginii, descrierea …

Cu toate acestea, exista o anumita ambiguitate cu privire la faptul daca Google ia acest lucru ca un factor de clasificare sau nu. 

Desi motoarele de cautare nu utilizeaza in prezent continutul Exif ca factor de greutate, datele apar in anumite pagini ale imaginilor (de exemplu, din Flikr) care pot influenta pozitiv factorul de relevanta.

Utilizand proprietatile fisierului din Windows (butonul din dreapta) este posibila editarea unor date si adaugarea de informatii relevante in imagine. Dar daca doriti cu adevarat sa experimentati, este mai bine sa utilizati un instrument avansat. PhotoME este o optiune gratuita.

Ceva ce trebuie luat in considerare cu Exif este ca, daca utilizati instrumente de compresie, trebuie sa va asigurati ca pastreaza informatiile Exif in imaginea rezultata. Puteti verifica acest lucru pe site-ul dezvoltatorului sau in sectiunea Intrebari frecvente si Changelog a directorului de pluginuri WordPress, daca este cazul.

Sitemap pentru imagini

Fisierul sitemap este folosit pentru a oferi motorului de cautare informatii despre paginile importante pentru accesarea cu crawlere si indexare. Exista ambele sitemap-uri pentru imagini si videoclipuri, cu acelasi obiectiv.

Pentru WordPress poate fi generat automat prin pluginul Yoast.

Despre etichetele care pot fi incluse in sitemap-ul imaginii, acestea sunt unele dintre cele mai populare:

<image: geo_location>: locatia geografica a imaginii.

<image: title>: titlul imaginii.

<image: license>: urlul in care se afla licenta imaginii.

Sunt bine plasate?

Pare o prostie, dar locul pe care il ocupa imaginea in cadrul textului este vital. Imaginile ar trebui sa insoteasca intotdeauna textul, deci nu ar trebui sa puneti o imagine chiar la sfarsitul unui articol. Si cum am spus mai inainte, ar trebui sa fie descriptive, ar trebui sa contribuie la intelegerea continutului.

O metoda buna de a sti unde sa plasam imagini in postarile si paginile noastre este chiar dupa fiecare sectiune care integreaza textul. Daca utilizati si aceasta tehnica, puteti plasa o imagine chiar sub titlul sectiunilor respective, astfel incat sa fie mult mai atractiva din punct de vedere vizual. Daca nu utilizati diferite sectiuni in continutul articolelor dvs., ce mai asteptati? …

Faceti linkbuilding cu imagini

Cu cat mai multe link-uri indica imaginea site-ului dvs., cu atat mai multa relevanta si popularitate veti primi, astfel incat sa va pozitionati mai bine. Asa cum incercati sa obtineti link-uri de calitate atunci cand faceti o strategie linkbuilding, faceti acelasi lucru, dar cu platforme de imagine cum ar fi Pinterest sau Flickr, pentru a obtine link-uri inbound catre site-ul dvs. prin intermediul fotografiilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here